LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari în primele nouă luni de război înn Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari în primele nouă luni de război înn Ucraina

Suma de 82 de miliarde de dolari reprezintă un sfert din întregul său buget anual pentru 2021, de 340 de miliarde de dolari.

Operațiunile militare au loc acum în condiții de iarnă. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 06.40 O investigație a serviciului ucrainean Forbes a dezvăluit amploarea tensiunilor financiare pe care războiul din Ucraina le-a impus bugetului anual al Rusiei. Forbes a constatat că Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari în primele nouă luni de război din Ucraina, ceea ce reprezintă un sfert din întregul său buget anual pentru 2021, de 340 de miliarde de dolari. Ancheta a subliniat impactul pe care mobilizarea l-a avut asupra cheltuielilor militare începând cu luna octombrie și a observat că asigurarea celor 300.000 mobilizați a costat încă 1,8 miliarde USD pe lună, pe lângă costurile crescute de furnizare de muniție, echipament și salarii recruților mobilizați, care în totalul s-a ridicat la o creștere de 2,7 miliarde USD în urma mobilizării. ISW a raportat anterior efectele negative ale mobilizării și ale efortului general de război al Kremlinului asupra bugetului federal rus. Pe lângă impactul masiv pe care l-au avut primele nouă luni de război asupra bugetului federal.

UPDATE 06.11 Este posibil ca Ministerul rus al Apărării (MOD) să fi crescut frecvența schimburilor de prizonieri de război (POW) în încercarea de a calma nemulțumirea în spațiul informațional cu privire la eșecurile sale anterioare de a negocia întoarcerea prizonierilor de război ruși. Surse ruse și ucrainene au raportat trei schimburi de prizonieri concomitente între 23 și 25 noiembrie. Oficialii ruși și ucraineni au schimbat 35 de prizonieri ruși cu 35 de prizonieri ucraineni pe 23 noiembrie, 50 de prizonieri ruși pentru 50 de prizonieri ucraineni pe 24 noiembrie și nouă prizonieri ruși pentru nouă prizonieri ucraineni. pe 25 noiembrie. Frecvența schimburilor de prizonieri din ultimele câteva zile este o inflexiune în sine - Ministerul Apărării din Rusia a fost reținut în mod semnificativ în desfășurarea unor astfel de schimburi și s-a confruntat cu critici semnificative din cauza lipsei aparente de respect față de prizonierii de război ruși în ultimele luni. Frecvența crescută a schimburilor POW este probabil menită parțial să abordeze nemulțumirea din partea milbloggerilor ruși, care au raportat despre cea mai recentă serie de schimburi cu un ton relativ neutru și au subliniat raportul egal al schimburilor.

UPDATE 05.43 Un oficial ucrainean a confirmat că forțele ucrainene au ucis consilieri iranieni în Crimeea ocupată de ruși în octombrie și a subliniat că Ucraina va viza orice prezență militară iraniană pe teritoriul ucrainean. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a confirmat că forțele ucrainene i-au ucis pe consilierii militari iranieni într-un interviu de 24 noiembrie cu The Guardian. Danilov nu a precizat câți consilieri iranieni au ucis forțele ucrainene, dar un raport din 10 octombrie Jerusalem Post a avansat cifra la 10 consilieri militari iranieni. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a confirmat pe 20 octombrie că personalul militar iranian se află în Crimeea ocupată de Rusia pentru a ajuta forțele ruse să opereze drone fabricate iranian în atacurile asupra civililor ucraineni și asupra infrastructurii civile. Danilov a amenințat, de asemenea, că forțele ucrainene vor viza orice prezență militară iraniană pe teritoriul ucrainean. Confirmarea și amenințarea probabil nu vor descuraja Iranul să continue să sprijine Rusia prin furnizarea de sisteme de arme de înaltă precizie. ISW a evaluat anterior că Iranul ar putea furniza drone și potențial rachete balistice Federației Ruse pentru a stabili mai clar o relație de securitate bilaterală explicită cu Rusia în care sunt parteneri mai egali.

UPDATE 05.29 Conducerea rusă ar putea distribui un document între militarii ruși care afirmă că Rusia trebuie să mobilizeze cinci milioane de personal pentru a câștiga războiul din Ucraina, o sarcină imposibilă pentru Federația Rusă. Adjunctul șefului Statului Major Ucrainean Oleksi Hromov a declarat la 24 noiembrie că conducerea politico-militar a Federației Ruse a pregătit un document intitulat „Încheierea războiului cu NATO în Ucraina” și a început să îl distribuie între militarii ruși. Documentul identifică deficiențele Forțelor Armate Ruse și menționează necesitatea ca Rusia să mobilizeze cinci milioane de ruși pentru a câștiga războiul din Ucraina. Nu este clar dacă conducerea rusă consideră cifra de cinci milioane o posibilă țintă sau dacă este o cerință de forță proiectată de neatins, rezonabilă sau nu, care sugerează că nu își pot atinge obiectivele în Ucraina. Conduita haotică și ineficientă a Rusiei de mobilizare parțială cu ținta de 300, 000 de personal mobilizat sugerează că mobilizarea a cinci milioane de ruși este o sarcină imposibilă pentru Federația Rusă. Este posibil ca, conducerea rusă să fi elaborat și distribuit documentul în stilul rapoartelor de după acțiune în stil sovietic, care abate responsabilitatea de la eșecurile globale ale conducerii strategice ale războiului și plasează culpabilitatea pentru eșec pe eșecurile operaționale și tactice ale armatei ruse.

UPDATE 04.48 Forțele ruse au efectuat contraatacuri limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute la nord-vest de Svatove între 24 și 25 noiembrie. Șeful adjunct al Departamentului Operațional Principal al Statului Major General al Ucrainei, generalul de brigadă Oleksi Hromov, a raportat pe 24 noiembrie că trupele ruse continuă eforturile de reluare a pozițiilor în jurul Kupyansk, la aproximativ 45 km nord-vest de Svatove. Statul Major ucrainean a notat pe 25 noiembrie că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Stelmakhivka, la 15 km nord-vest de Svatove. Surse ruse au susținut, de asemenea, că trupele ruse au început să atace Novoselivske (la 14 km nord-vest de Svatove) pe 24 noiembrie și că trupele ruse au intrat în așezare și au început să consolideze pozițiile pe 25 noiembrie pentru a tăia accesul ucrainean la autostrada P07 care duce în Svatove. Un corespondent militar rus a postat imagini cu tranșee rusești și fortificații de beton cu dinți de dragon în zona Svatove pe 24 noiembrie și a remarcat că unitățile de artilerie din districtul militar de vest rusesc compuse din recruți mobilizați sunt apărarea Kreminnei. Surse rusești continuă să evidențieze condițiile proaste și terenul noroios din această zonă, deși înghețul care se preconizează că va începe în aproximativ o săptămână va accelera probabil ritmul operațiunilor. Surse ruse au susținut că trupele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă către Kreminna pe 24 și 25 noiembrie. Ministerul rus al Apărării și alte surse ruse au raportat că forțele ucrainene au încercat fără succes să atace spre Cervonopopivka și Ploshchanka, la 6 km și 15 km nord-vest de Kreminna, pe 24 noiembrie și 25. Statul Major ucrainean a remarcat, de asemenea, că trupele ruse au încercat să atace spre Dibrova, la 5 km sud-vest de Kreminna. Surse ruse au continuat să susțină că forțele ucrainene efectuează lovituri în zonele din spatele rusești din spatele liniei Svatove-Kreminna între 24 și 25 noiembrie.

image

UPDATE 04.20 Forțele ruse continuă să își concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de operațiuni ofensive în regiunea Donețk. Şeful adjunct al Departamentului Operaţional Principal al Statului Major General al Ucrainei, generalul de brigadă Oleksiy Hromov, a declarat la 24 noiembrie că forţele ruse își concentrează eforturile în zonele Siversk, Bakhmut şi Avdiivka cu scopul de a încercui Bakhmut. Hromov a declarat că 290 de lupte au avut loc în Donbas în ultima săptămână, cu 90 de lupte în zona Bakhmut. Hromov a declarat că cea mai dificilă situație este în zona Bakhmut și că forțele ruse au încercat, de asemenea, de mai multe ori în ultima săptămână să spargă apărarea ucraineană din jurul Nevelske (16 km sud-vest de Avdiivka). Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în direcția Bakhmut pe 24 și 25 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești în apropiere de Bakhmut; la 23 km nord-est de Bakhmut lângă Bilohorivka, Yakovlivka și Bakhmutske; și la 16 km sud-vest de Bakhmut lângă Andriivka, Klishchiivka, Ozarianivka și Opytne pe 24 și 25 noiembrie. Surse ruse au susținut pe 24 noiembrie că au existat lupte de poziție grele lângă Bakhmut și că forțele ruse au stabilit controlul asupra noilor poziții în periferia de sud-est a orașului. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au condus un asalt la 13 km sud-vest de Bakhmut spre Kurdiumivka pe 24 și 25 noiembrie. Un blogger susține că forțele ruse intenționează să taie linia de cale ferată în zonă. Un alt blogger rus a susținut pe 25 noiembrie că forțele ruse au tras asupra întăririlor ucrainene care se mutau la Bakhmut din nord-est prin Kramatorsk și Sloviansk.

image

UPDATE 03.19 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 24 și 25 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești pe o rază de 37 km sud-vest de Avdiivka, lângă Krasnohorivka, Marinka, Pervomaiske și Novomykhailivka pe 24 și 25 noiembrie. Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că forțele ruse au condus operațiuni ofensive pe o rază de 10 km sud-vest de Avdiivka, lângă Vodyane, pe 24 și 25 noiembrie. Un blogger rus a susținut pe 25 noiembrie că forțele ruse au condus și ele un asalt lângă Nevelske. Bloggeri ruși au susținut pe 24 și 25 noiembrie că războiul urban între forțele ucrainene și ruse este aprig în Marinka. Un blogger rus a susținut pe 24 noiembrie că forțele ucrainene se pregătesc pentru operațiuni contraofensive în direcția Opytne (4 km sud-vest de Avdiivka). Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni defensive în vestul Donețkului și estul oblastului Zaporijia pe 24 și 25 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat pe 24 și 25 noiembrie că forțele ruse desfășoară operațiuni defensive active în vestul Donețk și estul oblast Zaporijia. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins contraatacurile ucrainene pe o rază de 91 km sud-vest de orașul Donețk, lângă Novomykhailivka, Novodonetske, Volodymrivka, Pavlivka și Vremivka în vestul Oblastului Donețk și lângă Novodarivka și Levadne în estul Oblast Zaporizhia2524. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat tragerile indirecte de rutină de-a lungul liniei de contact în Donețk și estul regiunii Zaporijia pe 24 și 25 noiembrie.

Un oficial ucrainean a raportat că forțele ruse probabil continuă să-și consolideze pozițiile în vestul Donețk și estul oblast Zaporijia. Consilierul ucrainean al primarului Mariupolului, Petro Andryushchenko, a declarat pe 24 și 25 noiembrie că forțele ruse au continuat să mute personal și echipament militar către și prin Mariupol. Andriușcenko a declarat că întăririle militare rusești din regiunea Herson au început să sosească la Mariupol pe 25 noiembrie. ISW a evaluat anterior că mișcările militare ruse recente sugerează că forțele ruse probabil consolidează pozițiile în estul Zaporijiei și vestul regiunii Donețk.

UPDATE 02.05 Forțele ruse au continuat să stabilească poziții de apărare și să construiască fortificații în Oblastul Herson la sud de râul Nipru pe 24 și 25 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse continuă să îmbunătățească linia fortificațiilor și sprijinul logistic pentru unitățile din estul Oblastului Herson. Centrul de Rezistență al Ucrainei a raportat că autoritățile ruse iau civili din Mariupol pentru a construi fortificații în estul Oblastului Herson, ceea ce indică faptul că forțele ruse din această zonă nu au numărul de personal mobilizat necesar pentru a construi fortificații la viteza și amploarea pe care conducerea le dorește. Forțarea civililor ucraineni să îndeplinească sarcini militare în numele ocupanților ruși, inclusiv construirea de fortificații, ar încălca articolul 40 din Convenția de la Geneva privind protecția persoanelor civile în timp de război. Un blogger rus a susținut pe 25 noiembrie că un grup rus de sabotaj și recunoaștere a efectuat un scurt raid împotriva pozițiilor ucrainene de pe malul drept al râului Nipru în Antonivka, dar această afirmație este puțin probabilă și ISW nu poate confirma veridicitatea raportului. Surse ucrainene și ruse au raportat că forțele ruse au continuat să bombardeze zone de pe malul drept al râului Nipru, inclusiv orașul Herson, Antonivka, Chornobaivka, Kozatske, Beryslav și Dudchany pe 24 și 25 noiembrie.

image

Forțele ucrainene au continuat să lovească concentrările de forțe și mijloacele militare rusești pe malul de vest (stânga) al râului Nipru și în zonele din spate din sudul Ucrainei. Surse ucrainene și ruse au raportat că forțele ucrainene au lovit forțele ruse de-a lungul malului de est al râului Nipro lângă Nova Kakhovka, Kakhovka și Liubimivka și în spatele rusești în Chaplynka și Skadovsk. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au lovit o concentrare de forță rusă în Zeleny Yar, regiunea Zaporizhia, pe 23 noiembrie, distrugând două camioane, rănind 12 membri și ucigând 20 de membri.

UPDATE 01.13 O sursă proeminentă de știri rusă a susținut pe 24 noiembrie că forțele ruse au format un batalion de prizonieri de război ucraineni (POW) în regiunea Donețk. Sursa a susținut că batalionul POW este pregătit pentru desfășurare. Șeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat pe 24 noiembrie că prizonierii mobilizați au fugit din pozițiile lor pe linia frontului. Forțele ruse îi caută pe prizonierii evadați în apartamentele civililor din jurul regiunii Lugansk.

UPDATE 00.37 Surse ruse au raportat că actori neidentificați (probabil partizani ucraineni) au efectuat un atac cu dispozitiv exploziv improvizat (IED) în apropierea clădirii Administrației orașului Mariupol în seara zilei de 24 noiembrie. Cartierul general al Apărării Teritoriale a Republicii Populare Donețk (DNR) a raportat că explozia a fost cauzată de o mașină-bombă și a ucis un rezident și a remarcat că forțele de ordine ale DNR efectuează „măsuri operaționale de căutare și investigare” În general, forțele ruse continuă operațiunile intensificate de aplicare a legii în zonele ocupate ale Ucrainei, în 24 și 25 noiembrie, ca răspuns. la amenințările partizanilor și la teama de sentimentul pro-ucrainean.

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele rus Vladimir Putin a prezentat în mod fals o întâlnire care a avut loc pe 25 noiembrie, cu două zile înainte de Ziua Mamei Ruse, cu 18 femei alese cu atenție, care dețin funcții influente în sfera politică rusă, ca o discuție deschisă cu mamele personalului mobilizat. Mass-media rusă a făcut publicitate întâlnirii într-o aparentă încercare de a potoli nemulțumirea rudelor mobilizaților și apelurile din partea unor grupuri de mame și soții autentice.Putin a folosit întâlnirea pentru a se angaja să îmbunătățească condițiile pentru cei mobilizați, pentru a le cere rușilor să nu aibă încredere în rapoartele nefavorabile din presă despre mobilizare și pentru a-și manifesta solidaritatea cu familiile soldaților ruși. Între timp, apelurile rudelor soldaților ruși nu au primit răspuns. Un canal de știri rus a postat pe 24 noiembrie un videoclip în care o rusoaică susține că autoritățile nu se vor întâlni cu ea, deși își caută fiul de soldat care a dispărut în martie. Consiliul Mamelor și Soțiilor a postat că indivizi neidentificați au început să-și supravegheze pe membrii după anunțul lor din 21 noiembrie de organizare a unei mese rotunde pentru a analiza problemele cu care se confruntă conscrișii. Canalul YouTube Moms of Russia a postat un apel video către Putin în care mai multe mame i-au cerut lui Putin să împiedice mobilizarea singurului lor copil. ISW nu a văzut nicio dovadă a unui răspuns la videoclip a lui Putin. Consiliul Mamelor și Soțiilor și-a exprimat, de asemenea, convingerea că invitația la întâlnirea mamelor cu Putin se aplică numai persoanelor special selectate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”